Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Услуги >> Превантивна стоматология >> Шини за бруксизъм

Бруксизъм и бруксомания - функционално смущение на дъвкателния апарат

Това за Вас са може би непознати термини и заболявания, макар че ние ги срещаме в практиката доста често.

Какво представляват те и как можем да Ви помогнем?

Бруксизмът или феномен на Кароли представлява парафункция, която се характеризира със стискане и скърцане на зъби.

Бруксомания е парафункция, която се характеризира със стискане на зъбите в статично положение (без движение на долната челюст и без скърцане).

Такива навици водят към преждевременно износване (изтриване) на зъбите и съответно до тяхното увреждане. Налягането упражнявано върху зъбите е много голямо, в пъти в повече от нормалното стискане.

Причините се основават на нервнорефлекторна основа - психическо напрежение, страх, рискови професии, професионални затруднения. В други случаи се дължи на дразнене и болки при някои общи заболявания. Може да бъде направена и консултация при невролог и специалист по вътрешни болести, за да се въздейства върху първопричините.

Най-честите оплаквания на пациентите са изтръпване и болки в зъбите, болки в дъвкателните мускули и долночелюстната става, особено сутрин след събуждане. В напредналите случаи се прибавя главоболие и общо неразположение.

Локално в нашата практика вземаме отпечатък от зъбните редици за изработване на прозрачна шина от твърд силикон, която се носи обикновено през нощта, а при тежки случаи постоянно. Механизмът на нейното действие се основава на промяна мускулния тонус чрез леко повишаване височината на захапката.

назад

   estheticdent 2010-2017 © Всички права запазени!    web design: www.studioka3.com